המדריך הישראלי ל-OCD » מאמרים
מאמרים בנושא הפרעת OCD
מאמרים מומלצים בנושא הפרעת OCD, או בעברית – הפרעה טורדנית כפייתית או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית.
הפרעת OCD – מאמרים
הפרעת OCD מתאפיינת במחשבות חוזרות ונשנות ללא שליטה הגורמות לביצוע פעולות אובססיביות שונות כדי להירגע ולמתן את החרדה. הפרעה טורדנית כפייתית יכולה להתבטא בצורות שונות כמו התנהגות אובססיבית לגבי ניקיון, סדר, טקסים, מחשבות ופחדים, ולרוב הסובלים ממנה יתמודדו גם עם חרדות, דיכאון ועוד.
הפרעה אובססיבית קומפולסיבית פוגעת ביכולת של האדם לנהל שגרת חיים תקינה ולתפקד היטב, כיוון שהוא משועבד ל-OCD ולצורך לבצע פעולות שיכולות להיראות חסרות היגיון לאחרים.
אף על פי שהסובלים מהפרעת OCD מודעים לקיומה ולכך שהפעולות שלהם לא יפסיקו אותה, הם לא מסוגלים להימנע מכך, אף על פי שהן גוזלות מהם זמן ואנרגיה. ההתעסקות עם מושא החרדה יכולה להשפיע על התפקוד היום־יומי, התעסוקתי, המשפחתי והזוגי של הסובלים מהבעיה ועל סביבתם.
הסיבה לקיומה של הפרעת OCD אינה ברורה, אך היכולת להתגבר על הפרעה טורדנית כפייתית מצריכה משאבים רבים ובדרך כלל טיפול יכול לסייע למתן את התסמינים. הטיפול יכול לשלב פסיכותרפיה, CBT ולפעמים גם תרופות במטרה להרגיע את החרדה הגורמת להתנהגות האובססיבית.
ל-OCD מספר קבוצות של תסמינים עיקריים שחוזרות על עצמן במקרים ובסוגים שונים של ההפרעה – מחשבות אובססיביות, רגשות חרדה, דפוסי התנהגות טקסיים ודפוסי הימנעות מפעולות. בנוסף לכך, ישנה רשימה ארוכה של סימפטומים משניים וספציפיים.
ניתן לבצע אבחון עצמי ראשוני ל-OCD באמצעות השלמה של שאלון OCD אישי. אמנם לשאלון יש תוקף ומהימנות, אך רק איש מקצוע מוסמך יכול לאבחן את ההפרעה באופן רשמי, לשלול את קיום ההפרעה או לבצע אבחנה מבדלת.
אבחון OCD רשמי מתבצע באמצעות ראיון, מבחנים ושאלון ייעודי. האבחון מתבצע על ידי פסיכולוגים קליניים ופסיכיאטרים. על מנת לקבל אבחון רשמי יש לעמוד במספר קריטריונים מרכזיים, שמאפיינים כל סוג של OCD, ולשלול אפשרות לקיומה של בעיה אחרת.
קשה יותר לאבחן OCD בילדים, אבל גם הם מתמודדים עם ההפרעה, ובצורה דומה מאוד לאנשים מבוגרים יותר. במידה ומתעורר חשש, כדאי לגשת לאבחון ולהתחיל טיפול במידת הצורך, למען השגת שיפור בבריאותו ובתפקודו של הילד ולמען התפתחותו התקינה והבריאה.
בהפרעה טורדנית-כפייתית נהוג לטפל באמצעות טיפול CBT, באמצעות טיפול תרופתי המתבסס על תרופות ממשפחת SSRI או לשלב בין 2 סוגי הטיפול. לכל סוג טיפול יש פוטנציאל גבוה בהשגת פתרון להפרעה, ופעמים רבות אכן נהוג לשלב ביניהם.
טיפול CBT הוא הטיפול הטוב ביותר ב-OCD ללא תרופות, ואין לגבי כך ספקות. בכל מקרה חשוב לחיות חיים מאוזנים, הכוללים תזונה עשירה, שינה מאוזנת, פעילות גופנית ותרגול של מדיטציה ומיינדפולנס למען קידום הבריאות הפיסית והנפשית.
טיפול טבעי בהפרעה טורדנית כפייתית מתבצע לרוב בליווי של אנשי מקצוע מתחום הפסיכותרפיה במטרה לפתור מהשורש מחשבות, רגשות ודפוסי התנהגות הנלווים להפרעה, כמו למשל טיפול טבעי ב-OCD בשיטת ה-CBT או במסגרת של טיפול קבוצתי.
טיפול עצמי ב-OCD כולל טכניקות שהמטופל מסוגל לבצע לבד, ללא ליווי מקצועי או עזרים חיצוניים כדוגמת תרופות ומכשירים. במקרים מסוימים ניתן להשיג תוצאה אפקטיבית דרך שיטות טיפול עצמי בהפרעה טורדנית כפייתית כמו מיינדפולנס וחשיפה דרך צפייה.
טיפול CBT בהפרעה טורדנית כפייתית הוכח כאחד האפקטיביים ביותר להתמודדות מיטיבה וארוכת טווח עם התופעה. הטיפול פועל במישור קוגניטיבי ובמישור התנהגותי וכך פותר את שני עמודי היסוד של ה-OCD: מחשבה טורדנית ופעולה כפייתית.
אחד מהטיפולים הנפוצים בהפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) הוא טיפול תרופתי, ובפרט באמצעות תרופות ממשפחת SSRI. במידה ונוטלים תרופה, כדאי בכל מקרה לשלב את הטיפול התרופתי עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT).
אנשים רבים המתמודדים עם ההפרעה תוהים האם ניתן לטפל בה ולהחלים ממנה. על מנת להחלים מ-OCD יש לגשת לקבלת הטיפול הרלוונטי, ואם מתמידים בו ומשתפים פעולה באופן מלא עם המטפל או המטפלת, ניתן להחיל שינוי ניכר תוך מספר שבועות.