הפרעה טורדנית כפייתית אצל ילדים – מאפיינים מרכזיים
גם ילדים יכולים להתמודד עם OCD. בדומה מאוד לאנשים בוגרים יותר, הם יכולים להתמודד עם מחשבות פולשניות ואובססיביות ולנקוט בדפוסי התנהגות בעלי אופי טקסי, שמטרתם לדחוק את המחשבות הללו הצידה ולהוריד ממפלס החרדה והמצוקה שהם חשים. בנוסף לחרדה, הם עשויים להרגיש גם תחושות של עצב ורגשות אשם בעקבות הפרעה טורדנית כפייתית.
העיסוק במחשבות ובטקסים פוגע ברווחה הרגשית, בתפקוד בבית הספר ובתפקוד החברתי שלהם. ככל שעובר זמן רב יותר, כך מתקבעים הדפוסים השונים – והבעיה הולכת ומחמירה. בחלק מהמקרים הילד מודע לכך שהוא מתמודד עם בעיה אמיתית, ושההתנהגות שלו איננה רצויה או הגיונית, אך לרוב הוא בכל מקרה יסתיר אותה מפני מורים, הורים וחברים, ויתמודד איתה בכל יום לבד – בעצמו.
הפרעת OCD אצל ילדים מאופיינת במחשבות ובהתנהגויות הקשורות לאכילה, לסדר וסימטריה של חפצים, למצב הבריאותי של בני המשפחה, לניקיון, מיניות, אלימות – ועוד. על מנת לאבחן ולטפל בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית יש לגשת לקבלת אבחון OCD אצל פסיכולוג קליני או פסיכיאטר. במידה והאבחון חיובי, הטיפול המומלץ הוא טיפול CBT לילדים, אשר ניתן על ידי אנשי מקצוע שעברו הכשרה ייעודית במתן הטיפול.
10 סימנים אפשריים לקיום OCD אצל ילדים
ישנם מספר רב של סימנים אפשריים לקיומה של הפרעת OCD אצל ילדים, ולמעשה בקרב אנשים בכל גיל. להלן מספר סימנים נפוצים מאוד בקרב ילדים:
1. שטיפה ארוכה ומרובה של הידיים ומקלחות ארוכות
2. אגירה של חפצים שונים
3. בדיקה, סידור וספירה מעגלית ומתמשכת של חפצים
4. וידוא סגירה ונעילה של דלתות וברזים
5. חזרה על מילים ומשפטים
6. דיווח על מחשבות וחרדות הנוגעות למוות ולמחלות
7. הקפדה קיצונית על כתב-יד מסודר וביצוע שיעורי הבית באופן מדויק
8. נטייה לספור בזמן ביצוע פעולות מסוימות
9. נטייה ללכת באופן תבניתי ולא לדרוך על חלקים או איזורים מסוימים ברחוב או במדרכה
10. נטייה מוגזמת לסדר את האוכל בצלחת באופן מסוים או להפריד בין מאכלים בצלחת
אם אתם מזהים את הסימנים והתסמינים הללו בהתנהגות של ילדכם, אין זה אומר בהכרח שהוא מתמודד עם OCD (או סי די), אך מומלץ לפנות לקבלת אבחון בידי איש מקצוע מוסמך.
תהליך אבחון הפרעת OCD בילדים
הקושי היחסי באבחון OCD אצל ילדים נובע מכך שילדים נוטים להתנהג באופן טקסי, חזרתי, מוזר או משונה גם ללא קיומה של הפרעה נפשית, וגם המחשבות שלהם נתפסות בעינינו המבוגרים כמשונות עד מאוד. מסיבה זאת, ההורים עצמם עשויים שלא להבחין בעצם המוזרות של הדברים שהם אומרים ועושים, ולכן עלולים שלא לקחת אותם לאבחון או לקחת אותם לאבחון רק כעבור זמן רב.
אבחון OCD בילדים מתבצע על ידי פסיכולוגים קליניים ופסיכיאטרים, ומתפרס לרוב על פני 3 או 4 פגישות. המאבחן מתייחס לפרמטרים כמו רמת החרדה והמצוקה שהילד חש, מידת הפגיעה בתפקוד שלו וכמות הזמן שההפרעה גוזלת ממנו על מנת לאבחן את סוג ה-OCD וחומרת ההפרעה איתה הוא מתמודד. בחלק מהמקרים תינתן אבחנה מבדלת, ולא אבחנה של הפרעה טורדנית כפייתית, וזאת בשל כך שהסימפטומים של ההפרעה חופפים באופן חלקי לסימפטומים של תסמונות והפרעות אחרות.
שיטות טיפול עיקריות ב-OCD אצל ילדים
ישנם 2 סוגי טיפול עיקריים ב-OCD אצל ילדים ובכל שכבות הגיל: טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שהוא טיפול פסיכותרפי, וטיפול תרופתי. בנוסף לכך, ניתן לשלב בין 2 סוגי הטיפול, ולרוב נהוג להוסיף לתהליך גם נדבך של הדרכת הורים. להלן הסבר מפורט יותר על סוגי טיפול ב-OCD לילדים:
• טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – הטיפול הטוב והיעיל ביותר ב-OCD, שמבוסס על שיחות בין מטפלת למטופל. במסגרת הטיפול האפקטיבי והקצר יחסית, שאורך לרוב כ-12 מפגשים, המטפלת עוזרת לילד לאתר דפוסי חשיבה והתנהגות שמזיקים לו, ולהחליף אותם באחרים, ובנוסף גם עוזרת לו לרכוש כלים להתמודדות עם מצבי מצוקה עתידיים. יישום הדפוסים החדשים מתבצע על ידי חשיפה הדרגתית לסיטואציות מעוררות-חרדה והימנעות מדפוסי הימנעות מאותן הסיטואציות.
• טיפול תרופתי – תרופות ממשפחת SSRI עוזרות לטיפול בדיכאון ובחרדה, לרבות בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית. ישנן מספר תרופות אותן ניתן לנסות. התרופות פועלות על המוליך העצבי סרוטונין, שמשחק תפקיד חשוב במצב-הרוח שלנו וברגשות שאנו חשים. התרופות מעכבות את פירוקו, מעלות את הריכוז שלו ומשדרגות את ההשפעה שלו, וכך עוזרות להפחית חרדה וסימפטומים אובססיביים וקומפולסיביים. לתרופות יש תופעות לוואי מינימאליות, אך נהוג לרשום אותן לילדים רק כשהם מתמודדים עם הפרעת OCD (או סי די) בדרגה חמורה ומתקדמת יחסית.
• טיפול משולב CBT וטיפול תרופתי – בחלק מהמקרים הטיפול ב-OCD אצל ילדים כולל שילוב בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) וטיפול תרופתי.
• הדרכת הורים – כאשר מדובר בהפרעה נפשית בילדים ובטיפול בילדים, כדאי לשלב גם הדרכת הורים. ההורים מספקים מידע למטפלת בנוגע למצבו של הילד ובנוגע לקצב התקדמות הטיפול הפרטני, והיא מדריכה אותם כיצד לעזור לילדם להרגיש ולתפקד טוב יותר בכל מישורי החיים וכיצד לסייע לו להתגבר על ה-OCD.
טיפול ב-OCD אצל ילדים בעזרת אנשי מקצוע מוסמכים
מומלץ לגשת לאנשי מקצוע שמתמחים באופן ספציפי גם במתן טיפול ב-OCD וגם בעבודה עם ילדים, כך שהאבחון יהיה מדויק ככל האפשר והטיפול בילד יהיה מדויק לא פחות. יש לדעת שאת האבחון מעניקים פסיכולוגים קליניים ופסיכיאטרים, את הטיפול התרופתי רושמים פסיכיאטרים ונוירולוגים וטיפול CBT ניתן על ידי אנשי מקצוע שעברו הכשרה ייעודית בטיפול CBT.
ברשימת המאבחנים והמטפלים של המדריך הישראלי ל-OCD תמצאו אנשי מקצוע מצוינים, מוסמכים ומנוסים באבחון ובטיפול בהפרעת OCD אצל ילדים, כולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים, פסיכולוגיים חינוכיים, עובדים סוציאליים ומטפלים רגשיים.