אובססיה

המדריך הגדול בנושא אובססיות ואובססיביות בישראל.

אובססיה איור

מהי אובססיה?

אובססיה (הנקראת גם קומפולסיה) היא צביר של מחשבות טורדניות, שליליות בעיקרן, החוזרות על עצמן שוב ושוב באופן בלתי נשלט, מה שלרוב מעורר תחושות של מצוקה, לחץ נפשי וחרדה.

אובססיה לרוב מתבטאת גם באופן המחשבה וגם בהתנהגות, כאשר הראשון מוביל לשנייה באופן טבעי.

לדוגמה: אדם שאובססיבי לניקיון, יהיה עסוק במחשבות טורדניות בלתי פוסקות על רמת הניקיון במקום הציבורי שבו הוא נמצא בעל כורחו, מה שיגרום לו לנגב את ידיו במטלית לחה שוב ושוב כדי להירגע.

הפגיעה לא נגמרת רק בהתנהגות מינורית כמו זו שבדוגמה, כי אם משפיעה על כל התפקוד של אותו האדם, גורמת לו לשנות את אורח חייו בהתאם לאובססיה, להסתיר אותה ולהתבייש בה.

האם יש הבדל בין אובססיה ובין OCD?

ברמת העיקרון, אובססיה כשלעצמה היא מרכיב של OCD – הפרעת התנהגות טורדנית כפייתית אשר נעוצה באובססיביות לדברים ספציפיים, הנוגעים לרוב לסדר ולארגון.

יש לסייג ולומר שישנן הפרעות נפשיות רבות שיש בהן מרכיב של אובססיה, והן אינן קשורות ל-OCD כלל, כמו למשל הפרעת אכילה שהיא אובססיביות לאוכל, אבל אינה מוגדרת כ-OCD בשום צורה.

בקיצור, אבחון ה-OCD בהכרח כולל מאפיין אובססיבי, בזמן שאובססיה יכולה להיות מרכיב גם בהפרעות נפש אחרות.

כך תזהו אם אתם סובלים מאובססיה

חשוב להבין שאובססיה היא לא כל מקרה שבו מחשבות מטרידות אותנו באופן חוזר ונשנה, מכיוון שזה קורה לנו פעמים רבות במהלך החיים.

למשל, אם אנחנו מתוחים לקראת התנסות חדשה, אם עברנו חוויה לא נעימה או מביכה, אם אנחנו בקצר תקשורתי במערכת היחסים ועוד. פעמים רבות מחשבות עלולות להפריע את מנוחתנו באופן בלתי נשלט.

אז מתי בכל זאת נדע אם אנחנו סובלים מאובססיה? לפניכם רשימת סימנים אפשריים:

• המחשבות הקשות לא מפסיקות להטריד אותנו, לפחות שעה ביום וכמעט בכל יום
• מעגל המחשבות בלתי פוסק, חוזר על עצמו וללא שום מטרה
• אנחנו מייחסים יותר משמעות למחשבות הללו ומרגישים שהן ממש מסכנות אותנו
• אין לנו שום שליטה על המחשבות, הן מאיימות עלינו ומנטרלות כל סיכוי לריכוז
• בעקבות המחשבות אנו חשים בושה עמוקה, חרדה ולחץ, פחד או גועל

כמו כן, חשוב לשים לב שאובססיה לא חייבת להיות ספציפית לנושא יחיד, או להימשך שנים ארוכות. ייתכן מצב של אובססיה לכמה דברים שונים בתקופת זמן קצרה יחסית, אך כן חשוב לשים לב שמקור האובססיה הוא "טבעי", כלומר לא בעקבות נטילת חומרים מסוימים כמו אלכוהול, סמים וכו'.

השלכות נוספות של אובססיה

לאובססיה השלכות נוספות שבעזרתן נוכל לאתר אותה באופן חיצוני אצל הסובבים אותנו. חשוב להיות ערים לסימנים הללו, לנסות לברר את פשרם ובמידת הצורך להמליץ או להפנות לטיפול מקצועי.

איך נזהה אדם אשר מצוי באובססיה?

• עיסוק מתמיד בנושא ספציפי, באופן גלוי או באופן סמוי
• הוא ייראה לחוץ, חרד או חסר נינוחות בעימות מול האובססיה
• הוא עלול לסבול מקושי בריכוז, ביטחון עצמי נמוך והפרעות שינה
• הוא ייראה "מעופף", עסוק במחשבות, טרוד באופן תמידי

כמובן שהתסמינים הללו יכולים להופיע בעוד שפע של מקרים שלא כולם יעידו על אובססיה, אך חשוב לשים לב לאפשרות שכן מדובר באובססיה, לאתר אותה מראש ולסייע לאותו אדם לקבל טיפול הולם.

אובססיה תמונה

אילו סוגי אובססיות קיימים?

להלן מספר סוגים של אובססיות נפוצות:

אובססיה לניקיון ו/או לבריאות – חרדה מפני לכלוך ו/או מחלות, צורך להתנקות כל הזמן.

אובססיה לסדר ולדיוק – חרדה מפני בלאגן וחוסר ודאות, צורך לסדר, ליישר ולהזיז דברים שאינם במקומם.

אובססיה לאדם אחר – צורך לשלוט על חייו של אדם קרוב, להיות לידו ולדעת מה קורה איתו בכל רגע נתון.

אובססיה לאוכל – חרדה מפני אוכל ו/או חרדה מפני רעב, הפרעות אכילה מכל הסוגים (בולימיה, אנורקסיה ועוד).

אובססיה למין – צורך בלתי נשלט ולא בריא להתעסק במיניות, בזהות מינית, במעשים בעלי אופי מיני ועוד.

אובססיה לאלימות – צורך חוזר ונשנה להתעסק באלימות על כל גווניה, גם באופן פעיל וגם בעקיפין ללא ביצוע מעשה אלים של ממש.

טיפים להתמודדות עם אובססיה

במקרים רבים כדי להתמודד עם האובססיה, מומלץ להתחיל טיפול ב-OCD עם איש מקצוע ולעבור תהליך שיוכל לסייע בצורה מיטבית לנתק את החשיבה הטורדנית מהדפוס האוטומטי שלה.

עם זאת, ישנן מספר המלצות אשר תקפות לכל מי שחושב שהוא סובל מאובססיה קלה ומעוניין לנסות ולהשתלט עליה:

1. שימוש בטכניקות מעולם המיינדפולנס – אחד המאפיינים של אובססיה הוא התעסקות בעבר או בעתיד במקום התמקדות בהווה. מיינדפולנס הוא עולם שלם שמלמד לחוות את ההווה ולהתרכז בו, בלי להישאב למחשבות שליליות שמעוררות חרדה.

2. יצירת פעולה אקטיבית הדורשת ריכוז – אף שהאובססיה מקשה על הריכוז, לעיתים דווקא ביצוע פעיל של משימה שנדרש אליה ריכוז יוכל לרכך את העוצמה של המחשבות השליליות ולמתן את התגובה שבאה בעקבותיהן.

3. שיטות הרגעה ומדיטציה – ככל שנשחרר יותר מהמתח שנצבר בנו לאורך היום, כך ייקטן הסיכוי ששוב מחשבות טורדניות ישתלטו עלינו. הרפיה של הגוף ונשימות יוכלו לסייע לנו לחוש רגועים ולמנוע חרדה מראש.

כיצד מטפלים באובססיה באופן מקצועי?

כאמור, קשה "להיפטר" מאובססיה לבד, בייחוד במקרים שבהם היא יוצאת מכלל שליטה ולא מאפשרת לאדם לתפקד בצורה נורמטיבית.

אחד הטיפולים המקובלים היום להפרעות נפשיות המעוררות חרדה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) שעובד בצורה אפקטיבית גם על החלק המחשבתי שגורם לתחושה השלילית וגם על ביטוי ההתנהגות שבעקבותיו.

תהליך ה-CBT נבדל מטיפול פסיכולוגי דינאמי רגיל בכך שהוא מתמקד בהווה, לא מנסה לתור את היווצרות האובססיה או המניעים הקדומים לה, ובעיקר מחפש את הטריגרים הנוכחיים שמפעילים את האובססיה ומייעד למטופל כלים לשימוש יום יומי כדי להתמודד איתה.

דבר זה יוצר טיפול ממוקד, קצר מועד יחסית ולפי מחקרים רבים – אפקטיבי מאוד. כמובן שקיימים טיפולים נוספים, לרבות טיפול פסיכולוגי דינאמי, שיכולים להיות מתאימים עבור סוגי האובססיה השונים, לצד טיפול תרופתי זמני שיוכל להקל על תסמינים נוספים של האובססיה, כמו קשיי שינה, תחושות חרדה ועוד.

הפקת תועלת מהמדריך שלנו בנושא: אובססיה?
מדריכים נוספים שיכולים לעניין אותך >>