מחשבות טורדניות

המדריך הגדול בנושא מחשבות טורדניות, שליליות, כפייתיות, אובססיביות, פולשניות או רעות בישראל.

מחשבות טורדניות איור

מה זה ואיך מאבחנים מחשבות טורדניות?

אורח חיים עמוס ולחוץ יכול לעורר בכל אחד מחשבות טורדניות שליליות שיקשו עליו להתרכז במהלך היום או לישון בלילה.

אך כאשר המחשבות יוצאות מגבולות הראש ומקשות על התפקוד המוחשי שלנו ביום יום, ככל הנראה כבר מדובר בתופעה המהווה חלק מתסמונת OCD, הפרעה טורדנית כפייתית.

רבים חושבים כי OCD מתבטא בטקסים חוזרניים כמו שטיפת ידיים חוזרת או יישור חפצים בצורה מופתית ובאופן קפדני. עם זאת, אין לשכוח שההתבטאות החיצונית היא מענה למחשבות פולשניות שהובילו אליה.

כיצד יודעים האם מחשבה טורדנית היא חלק מתסמונת OCD הכוללת מחשבות אובססיביות? לפניכם מספר דרכים לזיהוי התופעה:

מחשבות כפייתיות אשר אינן נותנות מנוח ולא ניתן לשלוט בהן. הן חוזרות שוב ושוב, וגם אם מנסים שלא לחשוב אותן, הן צצות.

לרוב מחשבות שליליות לגבי משהו שכבר קרה או משהו שעלול לקרות, אף שאין טעם לחשוב על אותו האירוע כי לא ניתן לשנותו.

המחשבה כל כך מטרידה עד שהיא משפיעה לרעה על אורח החיים: מפריעה לתפקוד, גורמת להימנעות ממצבים דומים וכדומה.

ההשפעה של מחשבות אובססיביות על רוב האנשים היא הרסנית. אפשר להשוות את האפקט לרעב קיצוני. כאשר אדם רעב, הוא לא יוכל להתרכז בדבר מלבד ברצון שלו לאכול. כל מה שהוא ידמיין יהיה קשור לאוכל, ועד שלא יאכל – הוא לא יירגע.

אותו דבר לגבי מחשבות טורדניות: עד ביצוע הטקס החוזרני אשר ירגיע את המחשבה השלילית, הראש לא ינוח ולא ישקוט, ולא יאפשר לאותו אדם להמשיך לתפקד כרגיל.

אך הטקס החוזרני הוא לא פתרון, מכיוון שהוא הופך לתלות. ללא ביצוע הטקס המחשבה תשוב ותציק, ופעמים רבות הטקס כשלעצמו כבר גורם לנזק, לבושה ולהסתרה.

איך להיפטר ממחשבות טורדניות או להרגיע מחשבות שליליות?

רבים מחפשים איך להעלים מחשבות טורדניות, כשלמעשה זאת צורת הסתכלות שגויה.

חלק מהאובססיביות נמדדת בכך שברגע שמחשבה שלילית צצה בראשנו – כמעט בלתי אפשרי פשוט להיפטר ממנה, למרות הרצון לעשות זאת, היא רק מתקבעת יותר ויותר.

לעומת זאת, כאשר בוחנים איך להתגבר על מחשבות טורדניות, אפשר לסגל שגרה של התמודדות ולא של בריחה. בצורה זו, טיפול במחשבות אובססיביות יכול להיות אפקטיבי יותר ולהגיע ממקום של השלמה עם המצב.

צריך להבין את העיקרון: במחשבה שלנו לא ניתן לשלוט, אבל ניתן לשנות את יחסינו כלפי המחשבה ואת האופן שבו אנחנו מגיבים לה. ככל שהתגובה שלנו כלפי המחשבה השלילית תהיה טובה יותר, כך הסיכוי שהמחשבה השלילית לא תחזור על עצמה מלכתחילה.

אילו דרכי טיפול במחשבות טורדניות קיימות?

הפתרון הראשוני הוא בדרך כלל תרופות ל-OCD. טיפול תרופתי המבוסס על שינויים בהורמון סרוטונין, ממש כמו בתרופות נגד דיכאון, יכול להרגיע מחשבות שליליות שגורמות לחרדה.

עם זאת, זהו לא פתרון מוצלח לאורך זמן מכיוון שהוא זמני, כמו פלסטר – הוא לא מטפל בפצע עצמו וגם לא מסיר את הקוץ שמצוי בעור ועלול לגרום לפצע נוסף. לכן לצד הפתרון הזה, יש לנקוט גם בדרך טיפול מקיפה יותר.

הפתרון המקובל יותר הוא טיפול טבעי ב-OCD עם איש מקצוע – טיפול רגשי עם פסיכולוג, טיפול מעשי עם פסיכותרפיסט או טיפול מחשבתי התנהגותי עם מומחה ב-CBT.

כל דרך טיפולית כזאת היא עולם ומלואו, אך המטרה בכולן היא קודם כל לאתר את הטריגרים שגורמים למחשבות הטורדניות להופיע – ולאחר מכן למצוא תכנית מותאמת למטופל שתסייע לו להתמודד עם כל טריגר ספציפי.

בטיפול פסיכולוגי, למשל, ישנה התמקדות בטראומות עבר שהודחקו. כאשר פותרים את המצוקות הללו, הרבה יותר קל להתמודד עם ההווה ולהבין שרבות מהמחשבות שמציקות לנו הן אולי הד של קשיים שכבר אינם רלוונטיים למצבנו הנוכחי.

נוסף לתכנית טיפולית מקצועית, יש הממליצים על שיטה הנקראית "מיינדפולנס" ועוסקת בהתמקדות בהווה ובדברים חיוביים המתרחשים בו, ללא שימת לב והתעסקות אובססיבית בעבר או בעתיד – שהם המקורות העיקריים שלנו לטרדות, לחצים, מתחים ומחשבות כפייתיות.

מחשבות טורדניות תמונה

האם במקרה של מחשבות טורדניות טיפול עצמי הוא אפשרי?

לעיתים, מי שסובלים ממחשבות רעות אינם מאמינים שאדם מקצועי יוכל לעזור להם ולהשיב להם את הרוגע והשלווה.

קל להישאב למחשבות שליליות ולהניח כי אין מי שיוכל להבין, לתמוך ולהוציא מהמעגל החוזר שמתרחש בראש, ונדמה שלא ייפסק.

אך חשוב להבין שדווקא מכיוון שהמחשבות אינן נשלטות, יש צורך באדם חיצוני שמומחה בתחום ההפרעות הנפשיות ויודע כיצד להעניק כלים לשימוש הספציפי של כל מטופל.

עוד יש לזכור כי רבות מהמחשבות הטורדניות ה"פשוטות" הן למעשה צל של דבר מה עמוק יותר שנחרט בנו בילדות או מכורח טראומה. לא תמיד נדע לאתר את המקור של המחשבה כדי למצוא לה פתרון שיחזיק לטווח הרחוק.

בהיבט זה, רבים תוהים האם מחשבות טורדניות עוברות מעצמן? זאת שאלה גדולה ואין עליה תשובה אחת. עם זאת, קיימות שיטות טיפוליות עצמאיות ב-OCD שאדם יכול לסגל לעצמו בשגרה ועשויות לסייע לו בהתמודדות שכזו.

אחת מהן היא רישום ותיעוד של שטף המחשבות – כולל הטריגר שגרם למחשבה להופיע מלכתחילה. עם הזמן יהיה ניתן למצוא דפוסים מסוימים שמעוררים את המחשבות הרעות, ועם קצת תרגול יהיה אפשר לנסות ולשלוט מראש בטריגרים עצמם ובמחשבות הכפייתיות שצצות בעקבותיהם.

לא נשאבים למחשבות כפייתיות – וזה כל הסוד?

אז איך להתמודד עם מחשבות טורדניות באופן מיטבי? איך מוציאים מחשבות רעות מהראש? תחילה יש להיות במודעות כלפי הסיטואציה, להבין שהמחשבה הטורדנית כרגע חוזרת על עצמה, ואינה חלק משטף המחשבות הנורמטיבי שחולף בראשנו בכל רגע ורגע.

בהמשך יש לדבוק בשיטת הטיפול שבה אנו נוקטים – טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפי, טיפול CBT ועוד – ולקיים את הרוטינה או להשתמש בכלי שיש לתרגל איתו כחלק מהשגרה הטיפולית.

זה תהליך והוא עלול להיות מתסכל, ארוך ומלא ב"נפילות" שבהן נרגיש שהמחשבות סוחפות אותנו מעבר לכל היגיון. אך העוצמה של המודעות למצב והתרגול החוזר תוכל, עם הזמן ועם פיקוח של איש מקצוע, להפחית מהשפעתן של המחשבות הטורדניות.

הפקת תועלת מהמדריך שלנו בנושא: מחשבות טורדניות?
מדריכים נוספים שיכולים לעניין אותך >>