ROCD

המדריך הגדול בנושא הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים בישראל.

ROCD איור

מה זה ROCD?

הפרעת ROCD (באנגלית: Relationship Obsessive Compulsive Disorder) היא הפרעה אובססיבית קומפולסיבית במערכות יחסים, כלומר OCD ספציפי לזוגיות או לקשר קרוב בין שני אנשים, לרוב רומנטי.

מערכות זוגיות מקבלות מקום של כבוד ברשימת הנושאים שהכי מעסיקים אותנו כבני אדם, וזאת בשל העובדה שאחד הצרכים הראשוניים ביותר שלנו הוא להיות נאהבים, לאהוב, לחיות בחברה ולהעמיד צאצאים.

הקשר בין OCD ומערכות יחסים הוא ברור אם כך, מכיוון שמדובר בתחום שגם ככה מעסיק אותנו (ואת הסובבים אותנו) בצורה משמעותית, מה שיכול ליצור בקלות מנגנון של מחשבות טורדניות הנוגעות לבני הזוג שלנו, כמו:

• האם בני הזוג שלנו טובים מספיק עבורנו, או אנחנו עבורם?
• האם אנחנו באמת אוהבים את בני הזוג שלנו והם אותנו?
• האם מיסוד הקשר הוא הדבר הנכון עבורנו?

מתי ספקות רגילים קושרים OCD וזוגיות?

כשאנו מכירים בן זוג פוטנציאלי, טבעי שיהיו לנו ספקות ותהיות לגבי מידת התאמתו אלינו ולהיפך. גם לאחר שלב ההיכרות הראשוני, בכל פעם שהקשר יעלה מדרגה – נורמלי להרגיש חשש, התרגשות ואפילו קצת פחד.

אך כאשר הספקות משתלטים על אופן חשיבתנו, מקשים עלינו לתפקד ולהיות נוכחים בזוגיות – יש בכך פגיעה ממשית לא רק בנו ובאורח חיינו, אלא גם בבני הזוג שאיתנו שלרוב יחושו בחוסר הביטחון שלנו בקשר.

ה-OCD של הזוגיות, כמו הפרעות OCD רבות אחרות, מחולק למחשבות טורדניות ולטקסים שממחישים אותן. כך גם ב-ROCD:

1. החלק הקוגניטיבי – עוסק במחשבות בלתי פוסקות לגבי טיבו ואיכותו של בן הזוג עבורנו, או שלנו עבורו.
2. החלק הטקסי – עוסק בבדיקות עצמיות של הרגשות שלנו כלפי בן הזוג, או שלו כלפינו, בהשוואות כלפי אחרים ועוד.

כך תזהו: ROCD סימפטומים נפוצים

הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים עלולה לשבש לא רק את הקשר בין בני הזוג, אלא גם את התפקוד היומיומי של אותו האדם. כיצד נזהה ROCD אצל האנשים הקרובים אלינו?

• עיסוק מתמיד ואובססיבי בפגמים חיצוניים או פגמי אישיות של בני הזוג
• השוואה בלתי פוסקת בין בני הזוג לאנשים אחרים או לבני זוג קודמים
• ייחוס משמעות גדולה לפגמים קטנים (כמו למשל: "הוא לא יודע להבריג נורה אז הוא לא יוצלח גמור")
• בדיקות חוזרות ונשנות של הרגשות כלפי בני הזוג בסיטואציות שונות
• חוסר ריכוז, חוסר תשומת לב, חוסר עניין בנושאים אחרים שאינם טיב הקשר וכדומה

ROCD תמונה

שאלון ROCD: בדקו את עצמכם

האם יש לכם במידה זו או אחרת ROCD? נסו לענות על השאלות הבאות:

• האם המחשבות על הפגמים של בני הזוג שלכם מטרידות אתכם יותר משעה ביום, ויוצא לכם למנות אותם הרבה יותר מאשר את הדברים הטובים שיש בהם?

• האם אתם מודעים לכך שפגמים מסוימים נראים לכם הרבה יותר משמעותיים ממה שהם במציאות, ולמעשה מעיבים על יתרונות רבים אחרים של בני הזוג שלכם?

• האם תחושותיכם כלפי בני הזוג שלכם משתנות באופן תדיר או אינן יציבות, ונוטות בעיקר אל צדדים שליליים גם בלי שבני הזוג עשו משהו קונקרטי ש"יצדיק" זאת?

• האם אתם תוהים לפחות פעם ביום אם בני הזוג שלכם מתאימים לכם, מספיק טובים עבורכם ואיכותיים כמוכם?

• האם אתם מנסים לבחון את עצמכם אם אתם אוהבים את בני הזוג שלכם, נמשכים אליהם או מתגעגעים אליהם?

• האם יוצא לכם לבדוק באינטרנט, בפורומים וברשתות החברתיות צידוקים לתחושותיכם ומחשבותיכם?

• האם אתם משווים בין בני הזוג שלכם ובין דמויות אחרות, למשל בסרטים, ספרים, תוכניות טלוויזיה ועוד?

• האם אתם עסוקים כל הזמן במחשבות ותהיות על עתידו האפשרי של הקשר במקום לחוות אותו?

עניתם בחיוב ליותר מארבע נקודות? השלב הבא הוא לקבוע אבחון OCD אצל איש מקצוע, פסיכולוג או פסיכולוגית קליניים שמתמחים בהפרעות OCD, כדי לקבל תשובה חד משמעית.

לאחר שתקבלו אבחון שלפיו יש לכם ROCD, תוכלו לקבל מאיש המקצוע המלצות לתוכנית טיפולית שתתאים לכם, כדי שלא תצטרכו להמשיך ולסבול ממחשבות טורדניות, קושי בניהול קשרים ותחזוק מערכות יחסים וכן בעיות בתפקוד הכללי בעקבות ההפרעה האובססיבית.

התמודדות עם ROCD לאורך החיים

רבים מהמקרים המתוארים של ROCD הם של ספקות ותהיות לגבי טיבו של קשר, ומחשבות כאלו עלולות לצוץ באופן טבעי בכל מיני רגעים לאורך הזוגיות, לאו דווקא רק בשלב ההיכרות הראשוני.

למעשה, מומחים טוענים כי ההפרעה נוטה לחזור על עצמה בשלבים שונים של הזוגיות, בעיקר בכל 'עליית שלב' זוגית, למשל:

הצגת בני הזוג באופן רשמי להורים ו/או לחברים – התמודדות עם ספקות או הסתייגויות של הסביבה.

מעבר למגורים משותפים – הקושי שבכינון מסגרת זוגית תחת אותה קורת גג.

הפרעת ROCD וחתונה – שלב מיסוד רציני של הקשר שבו מחליטים שהוא "לכל החיים".

הפרעת ROCD והורות – גם כאשר רוצים להיכנס להיריון, או כשהופכים להורים צעירים, עלולים להעמיד את בני הזוג במבחנים ואתגרים לגבי יכולותיהם או אופן התמודדותם עם ההורות.

הפרעת ROCD וקושי לסיים זוגיות – גם כאשר יש רצון להיפרד, העיסוק המתמיד באותן מחשבות טורדניות יכול להקשות על התהליך להתקדם, כך שבני זוג עלולים להיות "תקועים" במשך שנים רבות רק בתהליך הפרידה.

טיפול ב-ROCD: עבודה מתמדת לאורך זמן

כמו במקרים רבים של הפרעות אובססיביות קומפולסיביות, עיקר העבודה נעשה באמצעות שיחות ותרגולים, דרך טיפול פסיכולוגי רגיל (דינאמי) או דרך טיפול CBT ב-OCD, שהוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי המיישם פרקטיקות לנטרול מחשבות כפייתיות וטקסים שמחזקים אותן.

בטיפול CBT לדוגמה, עובדים על הטריגרים שגורמים לאדם לחשוב באופן טורדני (כמו ריב פשוט שמעורר בכל פעם מחדש את המחשבה: "האם בת הזוג שלי מתאימה לי?" או "האם אני בכלל נמשך אליה?") ולאחר מכן מבצעים חשיפה לאותן הסיטואציות תוך יישום פרקטיקות למניעת התגובה ההתנהגותית-טקסית.

חשוב להדגיש כי לעומת טיפול תרופתי ב-OCD, טיפול פסיכולוגי דינאמי וטיפול CBT הם תהליכים ארוכי טווח שיש להתמיד בהם עד שחווים תוצאות של ממש.

אך למרות הקושי שיש בצורך להתמיד ובעבודה הרבה לאורך הדרך, יש יתרון גדול בכך שהכוח נמצא כל העת בידי המטופל, ללא תלות בתרופות וללא תופעות לוואי מציקות, וכך גם התוצאה עצמה הרבה יותר אפקטיבית: המטופל מודע לטריגרים, יודע להתמודד מול סיטואציות בעייתיות ומצליח לשלוט במחשבותיו ובהתנהגותו.

הפקת תועלת מהמדריך שלנו בנושא: ROCD?
מדריכים נוספים שיכולים לעניין אותך >>