HOCD

המדריך הגדול בנושא מחשבות טורדניות מיניות בישראל.

HOCD איור

מה זה HOCD?

הפרעת HOCD (באנגלית: Homosexual Obsessive Compulsive Disorder) היא הפרעה טורדנית כפייתית הנוגעת לזהות מינית, כלומר הפרעה משולבת של OCD ומיניות.

ההפרעה מתבטאת במחשבות טורדניות סביב מיניות, גם באספקט של מחשבות ודמיונות לא רצויים בעלי אופי מיני, אך בעיקר סביב הזהות המינית והוודאות שלה – האם אני באמת נמשך או נמשכת לבני המין השני?

כיום, כאשר יש מודעות הולכת וגוברת גם באוכלוסיות מסורתיות ודתיות לאפשרות של משיכה לבני אותו המין, הגיוני למדי שתהיינה מחשבות טורדניות הנוגעות לזהות מינית, גם כאשר אין באמת משיכה כזו.

מרכז ההפרעה אם כן, הוא לא הזהות המינית כשלעצמה, אלא המחשבות הכפייתיות סביבה וכן הביצוע של התנהגויות וטקסים מסוימים כדי להרגיע את המחשבות – בצורה שיוצאת מכלל שליטה ומפריעה לתפקוד היום יומי.

השפעות OCD המאופיין במחשבות מיניות

כיצד ה-OCD סביב הנטייה המינית משפיע על חיי היום יום של הסובל מכך?

רגשות מבולבלים סביב חוסר ודאות לגבי נטייה מינית – מה שמוביל למתח תמידי סביב הנושא.

תחושות קשות של בושה והסתרה – המובילות לחוסר ביטחון ופגיעה בערך העצמי.

ריחוק אקטיבי מבני המין הרלוונטיים – מתוך ניסיון לדכא מחשבות מיניות או משיכה מינית כלשהי.

הימנעות מאנשים שזהותם המינית המוצהרת היא זו שמפניה חוששים – כדי לא למצוא נקודות דמיון אפשריות.

קושי ביצירת מערכות יחסים יציבות – בשל הצורך "לבדוק" את המשיכה המינית ולוודא אותה.

התקפים של מתח וחרדה כשהמחשבות משתלטות – תוך פחד משינוי, פגיעה באחר, תגובות מהסביבה ועוד.

ביצוע פעולות חוזרות ונשנות כדי להירגע מהמתח והחרדה – ליצור מבחנים קטנים, להיזכר במערכות יחסים קודמות ואף לבצע פעולות "ניקוי וטיהור" כמו למשל קריאת פסוקי תנ"ך או מחזורי תפילות.

איך יודעים: HOCD או בלבול מיני?

חשוב להדגיש כי תהיות לגבי הזהות המינית הן נורמליות אצל כל אחד ואחת, בעיקר בתקופות שבהן המיניות רק מתפתחת וקיימת בדיקה מתמדת של גבולות, רצונות, צרכים וגיבוש של הזהות העצמית גם ללא כל קשר למין.

דווקא מכיוון שהיום קיימת מודעות גדולה אל כל קשת המיניות, לרבות אנשים הנמשכים אל בני המין שלהם, אל שני המינים או אל אף מין, הגיוני יותר שהמגוון העצום יוביל למחשבות רבות יותר אצל מי שגם ככה נוטים ל-OCD.

אז איך יודעים מתי בלבול מיני נורמטיבי הופך ל-HOCD, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית לנטייה מינית?

ניתן להיעזר בשלושת כללי הברזל הללו:

1. זמן – האם מדובר בתקופה מוגדרת או שזה נמשך הרבה מאוד שנים? ככל שהתופעה ארוכה יותר, כך ייתכן שמדובר ב-HOCD.

2. עומק – האם התחושה היא של בלבול קל או של חוסר ודאות וספקות עמוקים? ככל שתחושת הבלבול גדולה יותר, כך ייתכן שמדובר ב-HOCD.

3. השפעה – האם הבלבול המיני מקשה על התפקוד היום יומי, מקשה על ריכוז, משפיע על ההתנהגות? ככל שכן, סבירות גבוהה שמדובר ב-HOCD.

בכל מקרה, אין להסתמך על הגדרות כלליות אלא לבחון כל מקרה ספציפי כדי לאתר האם מדובר בהפרעה וכיצד ניתן לטפל בה.

זכרו שלא רק מי שנטייתו המינית אכן שונה עלול לסבול מ-HOCD, אלא גם מי שנחשבים "סטרייטים", כלומר נמשכים לבני המין השני, אך מתמודדים עם מחשבות טורדניות לשווא, מה שמקשה עליהם ליצור מערכת יחסים יציבה.

HOCD תמונה

כיצד טיפול ב-HOCD נראה?

כדי לטפל באופן מקצועי ב-HOCD, רבים מהמטופלים יבצעו תחילה מבחן HOCD שיוכל לתת דיאגנוזה מדויקת לגבי האם הם אכן סובלים מההפרעה.

על התוכנית הטיפולית יחליט איש המקצוע שאליו המטופל פנה, לרוב פסיכולוג או פסיכולוגית קליניים. כמו במרבית ההפרעות הנפשיות, גם במקרה זה יעילותו של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) היא הגדולה ביותר.

טיפול CBT עובד על שני הרבדים המרכיבים את הפרעת ה-OCD, מצד אחד הוא בודק את הטריגרים המחשבתיים שמעוררים את החרדה והמתח, ומצד שני הוא עובד על פרקטיקות למניעת הטקסים הכפייתיים שנועדו להרגיע אותם.

כשמדובר ב-HOCD, כמעט כל התייחסות למין, למערכות יחסים, לזוגיות ובייחוד לקהילת הלהט"ב עלולה להציף את המחשבות האובססיביות הנוגעות לנטייה המינית: כתבה על הומוסקסואלים, אזכור של מפורסמת לסבית ואפילו הזמנה לחתונה של חברים.

בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, המתרחש לרוב בקליניקה של פסיכולוג או פסיכולוגית מומחים בעלי ניסיון ב-CBT, בוחנים את המחשבות והרגשות המתעוררים לאחר הפעלת הטריגר – ולומדים איך לשנות את היחס אליהם כדי להוריד את מפלס החרדה.

ברגע שיש איזון רגשי, קל הרבה יותר לעבור לחלק השני של טיפול ה-CBT, והוא ההתמודדות מול ההתנהגות הכפייתית: בדיקות חוזרות ונשנות, השוואות, תזכורות ועוד טקסים שמטרתם להרגיע את החרדה.

בשלב זה המטפל והמטופל מוצאים שיטות יישומיות שבעזרתן יהיה אפשר למנוע את התגובה הכפייתית לאחר החשיפה לטריגר, ולאט לאט לרכוש שליטה ולנטרל את מעגל ה"קסמים" שמפעיל את ההתנהגות באופן אוטומטי.

דרכי התמודדות עם מחשבות טורדניות מיניות

כפי שצוין, מחשבות אובססיביות סביב הנטייה המינית יכולות להפריע לנו לא רק ביצירת מערכת יחסים כנה, יציבה ונינוחה – אלא גם בתפקוד היום יומי שלנו, בעבודה, בשיחות מול אנשים ואפילו באיך שאנחנו רואים את עצמנו.

אצל מי שסובל מ-HOCD, ההתמודדות עם המחשבות הטורדניות תיעשה באמצעות בדיקות וטקסים מסוימים שאולי מרגיעים את המתח והחרדה לטווח הקצר, אך למעשה מחזקים את העוצמה ואת המשמעות שלהם בפעם הבאה שהם יצוצו.

כמו בכל ההפרעות הקשורות ל-OCD, כמעט בלתי אפשרי להתמודד עם ההפרעה לבד, ואף שקיימות שיטות הרגעה והרפיה שנועדו לווסת את החרדה הרגשית, עדיין המקור המחשבתי כמו גם ההתנהגות האוטומטית, תהיה קשה מאוד לשליטה ללא עזרה מבחוץ.

אפשר, רצוי ומומלץ להיעזר באנשי מקצוע, פסיכולוגים ופסיכולוגיות שיוכלו לסייע גם לכם להיפטר מהרגלים מחשבתיים וטקסים שהופכים את היום יום שלכם לזירת מלחמה, כדי שתוכלו לקיים אורח חיים נינוח, מערכת יחסים אוהבת עם בני זוג מתאימים ובעיקר יחסים שלמים עם עצמכם.

הפקת תועלת מהמדריך שלנו בנושא: HOCD?
מדריכים נוספים שיכולים לעניין אותך >>