OCD – תסמינים

המדריך הגדול בנושא תסמינים של OCD (או סי די) בישראל.

OCD תסמינים איור

4 תסמינים עיקריים של OCD

הפרעה טורדנית כפייתית מאופיינת במספר תסמינים שחוזרים על עצמם באופן מעגלי בכל יום. אלו הם הסימפטומים העיקריים שמאפיינים כל וריאציה של ההפרעה וכל סוג של OCD:

1. מחשבות פולשניות ואובססיביות – המעגל מתחיל במחשבות שחוזרות על עצמן לעיתים קרובות ואף ללא-הרף. אלו הן מחשבות שמבשרות שדבר נורא עומד לקרות, שהוא עשוי לקרות או שהוא כבר קרה.

2. הופעת רגשות חרדה – המחשבות הטורדניות והפולשניות מעוררות מידה רבה של חרדה וצורך עז לנקוט בפעולה מסוימת בשביל להעלים אותן ולוודא שהתוכן שלהן לא יתממש במציאות.

3. ביצוע טקסים – יישום דפוסי התנהגות נרכשים בעלי אופי טקסי וחזרתי, במטרה להשיג הקלה משמעותית הן בתחושות החרדה והן בתדירות ובעוצמת המחשבות האובססיביות.

4. דפוסי הימנעות – כשמדובר בחרדה ובהפרעות חרדה, לרבות OCD (או סי די), פעמים רבות נמנעים הסובלים מביצוע פעולות או מהשתתפות בפעילויות העלולות לעורר בקרבם חרדה, וכך הם מנציחים ומעצימים את החרדה ומספקים לה הצדקה וחיזוק רציונאלי פנימי.

10 תסמינים משניים של OCD

בנוסף לקטגוריות הכלליות, הפרעת OCD (או סי די) יכולה להתבטא במגוון צורות ותסמינים משניים וספציפיים יותר, כמו למשל:

1. פחד מוגזם מזיהום, מחלות ולכלוך בעת מגע עם הסביבה ו/או עם אנשים אחרים
2. חוסר יכולת לסבול ספקות ומצבים של אי-ודאות
3. פחד מאיבוד שליטה ופגיעה באחרים או חשש מהתנהגות בלתי-מקובלת בציבור
4. חזרתיות של מחשבות הכוללות תכנים מיניים בלתי-הולמים
5. צורך לחזור על מספרים בראש או לספור דברים, חפצים ופעולות
6. צורך עז לשמור על סימטריה וסדר מופתי
7. רחיצות ידיים בתדירות גבוהה מאוד ומקלחות ארוכות מהמקובל
8. דחף לשלוט במחשבות, לארגן אותן, לשנות מחשבות או לתקן אותן
9. חזרה על פעולות בסיסיות כמו נעילת דלת במשך מספר רב של פעמים
10. חזרה על פעולות למרות שקיימת הבנה לגבי כך שהן כבר בוצעו והושלמו בהצלחה

אם אתם מזהים את הסימפטומים הללו או דוגמאות דומות לכך בעצמכם ובשגרה שלכם, מומלץ לפנות לפסיכולוג ו/או למטפל רגשי במטרה לקבל טיפול CBT ב-OCD. לתסמינים של הפרעה טורדנית כפייתית יש נטייה להחמיר בטווח הארוך, אפילו אם לעיתים מושג שיפור בטווח הקצר, וכמובן שהם פוגעים פגיעה גדולה באיכות החיים שלכם.

דוגמאות לסימפטומים המשמשים לצורך אבחון רשמי של הפרעת OCD

על מנת לאבחן OCD באופן רשמי, יש צורך שיתקיימו מספר תנאים בסיסיים, כולל הדוגמאות הבאות:

• מחשבות או תמונות מנטאליות פולשניות שחוזרות על עצמן באופן אובססיבי ומעוררות חרדה.

• ניסיון להיפטר מהמחשבות ולהשקיט את החרדה באמצעות חזרה על מעשים ופעולות בעלי אופי טקסי וחזרתי.

• העיסוק במחשבות ובטקסים נוטל זמן רב מחיי המטופל בכל יום, מעורר סטרס וחרדה ופוגע בתפקוד שלו.

• אין דרך טובה יותר להסביר את התופעות הללו מאשר אבחנה של הפרעת OCD (או סי די), כולל הפרעה אחרת, מחלה, שימוש בסמים או נסיבות חיים ספציפיות.

OCD תסמינים תמונה

סוגי הטיפול המרכזיים בתסמינים של הפרעה טורדנית כפייתית (או סי די)

על מנת לטפל בתסמינים של OCD (או סי די) ובכלל בהפרעה כולה, פותחו מספר טיפולים יעילים עם השנים, ובראשם טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שהוכח כטיפול הרגשי-פסיכולוגי היעיל ביותר בטיפול ב-OCD. להלן סוגי הטיפול המרכזיים:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול שעוזר למטופל לאתר דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים, שמזיקים לו ופוגעים בתפקוד שלו, עוזר לו להחליף אותם בדפוסים פרודוקטיביים ובריאים, ומספק לו כלים להרגיע את עצמו ולהתמודד עם חרדה וקשיים רגשיים בעתיד.

טיפול תרופתי – טיפול בתסמינים של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית באמצעות תרופות מסוג SSRI, המיועדות לטיפול בדיכאון ובחרדה, ומטרתן לעכב את הפירוק של המוליך העצבי סרוטונין ולהעלות את הריכוז שלו ואת רמת ההשפעה שלו במוח. ישנן גם תרופות נוספות, שנמצאות בשימוש מופחת, כמו תרופות טריציקליות ותרופות ממשפחת SNRI. את התרופות רושם פסיכיאטר.

טיפול משולב – פעמים רבות משולב הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, משמע הטיפול הפסיכותרפי, עם הטיפול התרופתי, על מנת להשיג תוצאות טובות ומהירות יותר. הטיפול התרופתי יכול לסייע למטופל גם בעת יישום הטיפול הרגשי ב-OCD, שכולל חשיפה למקורות חרדה והימנעות מדפוסי ההתנהגות שבהם נקט עד לאותה הנקודה.

רשימת מאבחנים ומטפלים מוסמכים בתסמינים של OCD בישראל

על מנת לאבחן באופן רשמי את קיומה של הפרעת OCD (או סי די), יש לגשת לפסיכולוגים קליניים או לפסיכיאטרים. רק הם מוסמכים ומוכשרים על פי חוק לעשות זאת באופן מקצועי. לאחר אבחון OCD, ניתן להתחיל בתהליך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי אצל איש או אשת מקצוע שהשלימו לימודים ייעודיים בטיפול זה, כשלרוב מדובר בעובדים סוציאליים, פסיכולוגים קליניים וחינוכיים ומטפלים רגשיים מסוגים שונים. טיפול תרופתי יכול לרשום רק רופא כגון פסיכיאטר או נוירולוג.

הכנו לכם רשימת מאבחנים ומטפלים אליהם תוכלו לפנות לצורך טיפול בתסמינים של OCD, ולאחר שבדקנו אותם אחד-אחד, אנחנו יכולים לומר בבטחה שהם יעניקו לכם שירות מצוין.

הפקת תועלת מהמדריך שלנו בנושא: OCD – תסמינים?
מדריכים נוספים שיכולים לעניין אותך >>